sunnuntai 6. syyskuuta 2015

Bushmills Irish Honey

Bushmills Irish Honey

Bushmillsiä pidetään maailman vanhimpana luvallisesti toimineena tislaamona. Sir Thomas Phillipps sai tislausluvan jo vuonna 1608, mutta virallisesti Bushmills-tislaamo (kokonaisuudessaan Old Bushmills Distillery) perustettiin sillä nimellä vasta vuonna 1784. Bushmills on Jamesonin jälkeen tunnetuin irlantilaisviski.

Suosituin tuote Bushmillsiltä on Original, joka on melko tavallinen sekoiteviski. Kymmenvuotias mallasviski sekä sherryisempi sekoite, Black Bush, ovat myös varsin tunnettuja ja yleisiä Bushmillsejä. Varsinaisten viskien lisäksi Bushmills valmistaa nykyään myös melko uutta hunajaviskilikööriä.

Kuva: Drinkhacker
Bushmills Irish Honey (35 %) ei siis ole viskiä. Sääntöjen mukaan viskiin ei saa lisätä mitään ylimääräistä (paitsi sitä hemmetin sokerikulööriväriä) ja viskissä tulee olla alkoholia vähintään 40 %. Irish Honey rikkoo molempia: alkoholia on liian vähän, ja siihen on lisätty irlantilaista hunajaa sekä ”luonnollisia aromeita”. Siksi se onkin viskilikööri.

Tuoksussa on ruohoisuutta ja havuja ­– sekä hieman vähemmän yllättäen hunajaa. Hunajaa on paljon. Se on todella miellyttävää luonteeltaan. Makeaa ja havuista. Inaus tuoretta tammea on havaittavissa taustalla – että juoman tunnistaa viskipohjaiseksi.

Sokerista ja matalasta alkoholiprosentista johtuen likööri on pehmeää. Tosi miellyttävää hunajaa on makukin täynnä; mehiläisvaha tulee myös mieleen. Valitettavasti maussa tuntuu myös pieni viinaisuus. Käytetty viski tuskin on erityisen vanhaa, ja jyväviskejä lienee mukana jonkin verran. Joka tapauksessa kokonaisuus on hyvin miellyttävä ja lämmin. Sopisi mainiosti talvella juotavaksi.


Lyhyesti: Bushmills Irish Honey yllättää myönteisesti. Se on hyvin yksinkertainen, mutta sen pehmeä hunajaisuus on suorastaan rauhoittavan mukavaa. Juoma ei kuitenkaan ole varsinaisesti överihunajainen, vaikkei siinä juuri muuta olekaan. Maistelutarkoitukseen huonoa mutta ihan vain siemailtavaksi – erityisesti talvella – mainiota juomaa. Pullokaan ei maksa kuin parisenkymppiä laivoilla tai nettikaupoissa. Jos hunajainen viskilikööri kiinnostaa, ei ole huono ajatus aloittaa Bushmillsin Irish Honeysta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti