sunnuntai 6. syyskuuta 2015

Auchentoshan Three Wood

Auchentoshan Three Wood

Auchentoshan oli minulle pitkään käytännössä täysin vieras tislaamo. Joskus olin maistanut jotakin Auchentoshania, mutta muistaakseni se oli lähinnä aika tylsää ja mitäänsanomatonta. Tuo ”joskus jotakin muistaakseni” ei ole kuitenkaan erityisen kelvollinen kuvaus mistään, joten Auchentoshaniin on pakko tutustua paremmin.

Tuollaisten heikkojen muistikuvien vuoksi tulee vaan helposti ohitettua koko tislaamon viskit aina. Mielestäni jokaisen tulisi kiinnittää huomiota, jos jonkun tislaamon kanssa on samanlainen tilanne. Kannattaa mielikuvista huolimatta maistaa avoimin mielin – on hyvin mahdollista, että sieltä löytyy jotakin mielenkiintoista!
Kuva: Alko

Hyvän 12-vuotiaan perus-Auchentoshanin rinnalle otin Three Woodin (43 %). Three Woodissa on nimensä mukaisesti käytetty kolmea erilaista tynnyriä: ensin viski oli bourbontynnyrissä, josta se siirrettiin oloroso-tynnyriin ja lopulta PX-tynnyriin. Three Woodin ikää ei ole tiedossa, mutta sherryvaikutteista viskiä voisi siis odottaa. Myös jokseenkin kevyt ilmaisu on mahdollinen kolmesta tislauskerrasta johtuen.

Viski tuoksuu hyvin mielenkiintoiselta. Ei käytännössä mitään samaa 12-vuotiaan kanssa. Rikki ja hyvänlainen terävyys nousevat ensin esille. Tuoksun runko on mielenkiintoisesti mausteisen hajuvetinen ja sherryinen. Mausteisuus on todella mielenkiintoista, ja ehkä hieman vaikeasti selitettävää. Neilikkaa on ainakin. Amerikan tammi tuo vähän vaniljaa, joka sopii mausteisuuteen hyvin. Havut ja isoäidin kuivakukkatyöpaja tulevat mieleen. Kuivakukkatöihin liittyy myös hento kuumaliiman tuoksu.

Three Wood on aika terävää ja ohutta. Tuoksussa neilikka ei ole niin suuri juttu, mutta maussa se suorastaan dominoi. Erityisesti pitkään jälkimakuun päästessä neilikka hyökkää. Rikki tuntuu maussakin vähän, ja mielenkiintoinen mausteisuus on mukana. Itse asiassa mielenkiintoinen mausteisuus tuntuu olevan koko viskin vahvuus; nielaisun jälkeen alkaa tapahtua.


Lyhyesti: Auchentoshan Three Wood on viski, jonka maussa neilikka johtaa. Hajuvesimäinen ja muutenkin vaikeasti eriteltävä aromaattinen mausteisuus on viskin pääasia. Maistelu on hyvin mielenkiintoista. Selvästi askel ylöspäin 12-vuotiaasta Auchentoshanista, vaikkakin Three Wood on hyvin erilainen juoma. Alkon tilausvalikoimassa pullo maksaa 65 €, mikä on Alkon hintatasolla kohtuullinen hinta. Ulkomailla hinnasta voi taas ottaa lähes parikymmentä pykälää pois, mikä nostaa Three Woodin hyvästä ostoksesta oikein hyväksi ostokseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti