lauantai 4. heinäkuuta 2015

Old Pulteney 17

Old Pulteney 17

Old Pulteney on Skotlannin mantereen pohjoisin tislaamo. Se sijaitsee lähellä meren rantaa Wick-nimisessä kylässä. Sijainti onkin merkittävä asia Pulteneyn viskeille, sillä ne tunnetaan suolaisina ja jossain määrin merellisinä viskeinä. Aiemmin kaukainen sijainti on ollut kuitenkin huono puoli, koska tieyhteydet kylään olivat huonot ja talvisin ne saattoivat katketa jopa kokonaan. Siksi tavarat tislaamon ja muiden paikkojen välillä kulkikin ennen vesiteitse laivalla.

Etäisyys on ollut tietysti myös apuna Pulteneyn tyylin luomiselle. Koska viskin valmistusaineet, hiiva ja ohra, täytyi tuoda kaukaa, piti ainesosien olla hyvin säilyviä. Yleensä käytetty nestemäinen hiiva ei kestä välttämättä pitkää kuljetusta, joten Pulteney valitsi kuivahiivan. Old Pulteney on nykyään yksi hyvin harvoista kuivahiivaa käyttävistä tislaamoista.

Old Pulteneyn new make spiritiä, eli ikäännyttämätöntä tislettä, pidetään poikkeuksellisen hyvänä. Osittain varmasti käytetty tavallisesta poikkeava hiiva vaikuttaa siihen, mutta myös hidas käyminen, omanlaisensa muotoinen tislauspannu ja vanhanlainen jäähdytysjärjestelmä ovat mukana luomassa laadukasta tislettä.
Nykyinen pullo on hyvin samanlainen 12-vuotiaan Pulteneyn kanssa

Old Pulteneyn 17-vuotias (46 %) mallas on pääasiassa toisen täyttökerran bourbontynnyreissä ikäännytettyä, mutta myös espanjalaisia oloroso- ja Pedro Ximenez –tynnyreitä on käytetty.

Tuoksu on mukava ja mielenkiintoinen. Ikäännytysolosuhteiden merellisyys tuntuu tuoksussa merisuolaisuutena. Sen kanssa yhteen sopii mukava maltaisuus, tammi, mausteisuus, rukiinen grappaisuus. Pientä ruohoisuutta ja sitäkin pienempää tummaa marjaisuutta – käytännössä mustaherukkaa – on myös taustalla.

Maku yllättää vielä enemmän. Ilman vettä viski on terävää mutta kuitenkin öljyistä suutuntumaltaan. Terva, puu, suolaisuus ja hämmentävän selvä kanelipulla ovat yksinkertaisesti loistava yhdistelmä. Tervaleijona ja kanelinen pulla ei ehkä kuulosta fiksulta kombolta, mutta uskokaa pois: tässä kohtaa se toimii enemmän kuin hyvin.

Melko nopeasti maku alkaa kehittyä hieman hedelmäisempään suuntaan, mutta sieltäkin palataan taas lopulta kaneliin ja puuiseen siirappisuuteen.

Lyhyesti: 17-vuotiaan Pulteneyn tuoksu on hieno maltaan, tammen ja grappaisuuden yhdistelmä, ja se nostaa odotukset melko korkealle. Maku on vielä sitäkin parempi. Yleisesti meno suussa on varsin tervaleijonainen ja mausteinen – sekä tasapainoinen ja toimiva. Alkon tilausvalikoiman hinnalla (vähän reilu 90 €) tämä on vielä juuri ostettavan hintainen. Netistä pullon saa vielä parikymppiä halvemmalla. Semmoiseen 70 euron hintaan Old Pulteney 17-vuotias on oikein hyvä ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti