sunnuntai 26. heinäkuuta 2015

Aberlour 18

Aberlour 18

Aberlour on tislaamo, joka osaa mielestäni yhdistää pirteän karkkisen Speyside-tyylisen hedelmäisyyden sekä hienostuneen mausteisuuden ja sherrytynnyrit erinomaisesti. Huonoja viskejä tai suuria pettymyksiä en ole Aberlourilta joutunut maistamaan. Heidän viskinsä ovat myös kohtuullisesti hinnoiteltuja: perustuotesarjan halvin, 10-vuotias, maksaa Suomessakin vain hiukan yli neljäkymppiä eikä kalleinkaan, 18-vuotias, ole Alkossa kuin reilut 90 €. 12- ja 16-vuotiaat sekä A’bunadh’t sijoittuvat jonnekin sinne välille.

Kuva: Master of Malt
Aberlourin 18-vuotias (43 %) on alun perin vain Ranskassa myyty tuote. Alkon valikoimiin se pääsi vuoden 2011 lopulla, vaikka sen myyntiä laajennettiin Ranskan ulkopuolelle jo hieman aiemmin. Se on viettänyt kaikki 18 vuottansa bourbon- ja sherrytynnyreissä. Suhdetta ei kerrota, mutta viinitynnyreitä on käytetty kyllä varmasti enemmän.

Tuoksu on, ei yllättäen, terävän sherryinen. Jokseenkin Aberlourin tyylisesti sherryisyys on hieman ruosteisen oloista. Kuivattu hedelmäisyys on selvää, mutta vähän epämääräistä. Ruskean omenan ja appelsiinimarmeladin erottaa parhaiten. Taustalla on häivähdys märkää saviruukkua tai sen tyylistä ”kivisyyttä”.

Maku muistuttaa hämmentävän paljon tummaa rommia. Se yllättää – kovin positiivisesti. Suutuntuma on valitettavasti melko ohut, ja viski on kuivahko. Ylikypsä appelsiinimössö ja –marmeladi eivät tuo varsinaista pirteyttä viskille – ne ovat enemmänkin hienostuneita ja kitkeriä ja taipuvat kuivatun hedelmäisyyden suuntaan. Sherrytynnyreistä tulee pienen pientä rikkisyyttä.

Maku on lyhyt. Jossakin jälkimaun alussa maku muuttuu pieneksi hetkeksi tuoreen hedelmäiseksi, mutta se häviää äkkiä ja viski muuttuu kuivaksi ja hieman tasapaksuksi.

Veden lisääminen tuo tuoksuun kuivahedelmäistä toffeeta ja hajuvesimäistä mausteisuutta. Mausta alkaa erottua mantelia ja kuivattua mansikkaa.


Lyhyesti: Aberlour 18 on ihan kiva kuivatun hedelmäisen sherryinen ja maultaan hieman rommimainen viski, vaikka rehellisesti sanottuna se oli pienoinen pettymys. Käytännössä minulla oli vain odotukset liian korkealla. Vaikka makuja ja hajuja löytyy etsiessä melko paljonkin, on Aberlour 18 jossain määrin tylsähkö. Alkon hinnalla en itse ehkä ihan ostaisi koko pulloa, mutta esimerkiksi Whiskysiten 60 euron hinnalla voisin jo harkita ostamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti