perjantai 5. kesäkuuta 2015

Talisker 10

Talisker 10

Skyen saarella ei ole kuin yksi mallasviskitislaamo, vaikka se onkin lähes kolme kertaa esimerkiksi Islayn saarta suurempi. Islaylla on silti peräti kahdeksan tällä hetkellä viskiä myyvää toiminnassa olevaa tislaamoa. Tosin jos Islay olisi itsenäinen valtio, se olisi itse asiassa koko Euroopan rikkain asukaslukuunsa nähden – siitä voimmekin kiittää saaren hienoja tislaamoja.

Varsin siisti ja maltillinen paketointi.
Vuonna 1830 perustettu Taliskerin tislaamo sijaitsee Skyen länsiosassa, pienessä Carbostin kylässä meren läheisyydessä. Jo pelkän sijainnin perusteella voidaan odottaa vähissä määrin tietynlaista viskiä; saariviskit ja ylipäänsä meren läheisyydessä ikäännytetyt viskit ovat usein suolaisia.

Taliskerin kymppi (45,8 %) on selvästi tislaamon tunnetuin tuote. Pullossa on saksalainen teksti, josta selviää, että väriainetta on käytetty, ja niinhän sen väri onkin hieman oranssihtava, kuten E150a:lla (karamelliväri) säädellyissä viskeissä monesti on. Kylmäsuodatuksesta ei ole mitään mainintaa, mutta – tai osittain siksi – olen sitä mieltä, että tätä on kyllä jonkin verran kylmäsuodatettu. Alle 46 prosenttiset viskit ovat aina kylmäsuodatettuja, mutta kai noin lähellä sitä oleva viski voisi vielä juuri olla lähes kylmäsuodattamatonta.

Pullossakin mainittu ”made by the sea” tuntuu heti tuoksussa. Vaikkeivät objektiiviset kommentit olekaan erityisen hyviä, on tässä selvä merellinen fiilis. Savu, apteekin salmiakki, imelä rusinaisuus sekä suolainen merilevä ja suolakurkku tuovat merenrannan mieleen. Pientä alkoholista poltetta, yrttiliköörisyyttä, omenaa, (kuivattua) persikkaa ja corn flakeseja on myös havaittavissa.

Alkumaku on makeahko, mutta suola tulee suht äkkiä dominoivaksi. Ilman vettä Talisker 10 on terävää, mutta mielestäni se sopii siille. Terävyys tukee tuhkaista savuisuutta ja merellisyyttä. Taustalla on myös pienen pieni hedelmäisyys, josta erityisesti banaani erottuu veden lisäämisen jälkeen.

Olen vähän kahden vaiheilla, suosittelisinko lisäämään vettä vai en. Kallistun ehkä vedettömyyteen. Kuten yleensä, vesi heikentää savuisuutta ja tuo muita aromeja enemmän esille – tässä tapauksessa corn flakesit ja tammi voimistuvat erityisesti niin maussa kuin tuoksussakin. Vesi ei oikeastaan tee pahaa, mutta ei toisaalta juuri mitään hyvääkään.

Lyhyesti: Talisker 10 on melko savuinen (parisenkymmentä peepeeämmää, vaikkei se nyt käytännössä paljoa aina kerrokaan) viski, jossa merellisyys tulee kaikin puolin hyvin selväksi. Ehkäpä siitä saisi siis vielä enemmän irti meren rannalla kalastusvajan vieressä. Mitään erityisen suuria makuelämyksiä ei Taliskerin kymmenvuotias tarjoa, mutta hyväähän se on – ei siitä mihinkään pääse. Sen saatavuus on oikein hyvä: Alko myy peräti kahta eri pullokokoa, 0,2 ja 0,7 litraa. Isolla pullolla hintaa on tällä hetkellä 49,90 € ja pieni maksaa 16,97 €. Kumpikin on ihan kelpo-ostoksia. Jos kiinnostuit, käyhän ostamassa parin desin pullo maistiakseksi – ei siinä ainakaan paljoa menetä, vaikket siitä pitäisikään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti