maanantai 15. kesäkuuta 2015

Kilchoman Saligo Bay

Kilchoman Saligo Bay

Nyt lasissani on mielenkiintoinen – ehkä jopa hieman pelottava – viski. Tästä ei nimittäin ole koko internetissä juuri mitään mainintaa. Yksi ruotsinkielinen arvio löytyy, mutta muuten Google-tulokset koskevat lähinnä Machir Baytä. Sain pullon lahjaksi, ja sain kuulla, että se on ostettu laivalta. Kyseessä on siis selvästi travel retail –tuote eli sitä myydään vain lentokentillä ja laivoilla – joskus ehkä nettikaupoissakin. Pullon paketista travel retail vielä varmistuu.

Monet tuottajat tekevät vain lentokenttämyyntiin suunnattuja viskejä siksi, että siellä voidaan ikään kuin testata, millaisia markkinoita jonkin tyyliselle viskille kenties olisi. Lentokentillä asiakkaiden kirjo on luonnollisesti suurempi kuin missään muualla, koska niissä käy ihmisiä joka puolelta maailmaa.

Travel retail –tuotteet voivat kuitenkin joskus olla vain puhdas rahankeruukeino tislaamolle. Monet ostavat alkoholeja lentokentiltä tai laivoilta halvan hinnan vuoksi. Henkilö, joka ostaa pullon viskiä lojumaan kaapin perälle ”koska halvalla saa”, valitsee helposti single maltin, joka on travel retail exclusive ja parhaassa tapauksessa vieläpä tarjouksessa. Siksi periaatteessa viskit voivat olla heikkolaatuisiakin. On kuitenkin todettava, ettei asia suinkaan ole aina niin.

Kilchomanin kohdalla travel retail –teksti ei pelota ihan niin paljoa, koska tuo Islayn uusin valmista viskiä myyvä tislaamo (perustettu 2005) on tuottanut pääsääntöisesti hyviä juomia. Se on yksi harvoista tislaamoista, joka tekee kaiken mallastuksesta pullotukseen ihan paikan päällä. Kaikki Kilchomanin viskit ovat myös kylmäsuodattamattomia ja väriaineettomia.

Vaalea väri ei tarkoita, että viski olisi huonoa
Saligo Bay (46 %) on vain viisivuotiasta ja siinä on käytetty vain bourbontynnyreitä. Noin nuori ikä ei kuitenkaan Islayn kohdalla pelästytä, sillä savuiset viskit ovat monesti hyviä jo nuorena. Savuisuus heikkenee ja menettää rajuuttaan iän myötä.

Tuoksuhan on kuin onkin vahvasti savuinen. Savu on kuitenkin lempeää eikä sellaista, jolta saa vain turpiinsa (mikä on toisinaan kyllä hyvä juttu). Vieno puunkäsittelyainemaisuus vie mausteisuudellaan kohti hedelmäisyyttä. Sieltä suunnasta löytyy vaniljaisen pehmeää päärynää sekä omenaista tammea.

Maussakin nokinen savu on ensimmäinen aromi. Jos sen enempää ei kiinnitä huomiota, on savu oikeastaan ainoa mieleen jäävä maku. Seuraavalla huikalla huomaa päärynää ja tammea. Myös hämmentävä pehmeys ja kevyt muttei vetinen suutuntuma herättävät huomion. 46-prosenttiselta ja vain viisivuotiaalta viskiltä ei mainittavaa pehmeyttä odottaisi, mutta Saligo Bay yllättää. Jälkimaussa pieni terävyys pääsee esiin, kun maku alkaa muuttua jopa hieman kitkerän tanniiniseksi. Keskimaussa voi havaita hauskaa karamellipopcornia. Suhteellisen hitaasti syntyvästä jälkimausta tulee mieleen liian vahvaksi ja kitkeräksi keitetty vihreä tee.

Vesi lähinnä laimentaa tuoksua, mutta mukaan tulee uusi purukumimainen vesimelonisuus. Savu ei häviä täysin, vaikka se hieman heikkeneekin.  Maussa savu pysyy paremmin. Suutuntuma muuttuu entistäkin pehmeämmäksi, mutta muuten kevyt makeus häviää. Saligo Bay on ehkä parempaa ilman vettä.

Lyhyesti: Kilchoman Saligo Bayn tuntemattomuus aiheutti pientä jännitystä, mutta korkin sanottua ”plop” ja lasin täytyttyä saattoi todeta, että vaara ohi – viski on hyvää. Saligo Bay on pääasiassa savuinen, mutta siinä on kuitenkin mukava tasapainoinen ja tasapainottava hedelmäinen puoli. Valitettavasti hedelmäkorin monipuolisuus jää hieman vähäiseksi, mutta ei se silti tunnu haittaavan erityisesti. Tämän viskin saatavuus lienee melko huono, mutta ainakin Viking Linelta sitä saa 50 euron hintaan, mikä on mielestäni juuri sopiva hinta. Saligo Bay on ostamisen arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti