lauantai 6. kesäkuuta 2015

Glenfiddich 15

Glenfiddich 15 Solera Vat

Käytännössä jokaisella tislaamolla on oma perustuotteensa, jota tuotetaan runsaasti. Sen avulla tislaamo tekee itsensä tunnetuksi, ja suuren tuotantomäärän vuoksi sillä saadaan myös paljon rahaa. Perusviski ei kuitenkaan saa olla liian kallista, jotta mahdollisimman monet ostaisivat sitä. Siksi tislaamojen perustuotteet ovat yleensä 10–12-vuotiaita. Glenfiddichillä 12-vuotias on myydyin ja laajiten levitetty viski.

Valitettavasti Glenfiddichin 12-vuotias on melko tylsää ja ylihintaista. Sen maistamisen jälkeen ei välttämättä tee erityisemmin mieli perehtyä saman tislaamon muihin tuotteisiin. Syytä kuitenkin olisi, koska Glenfiddich tuottaa mainioitakin viskejä.

Glenfiddichille tyypillinen kolmiomainen pullo
Glenfiddich 15 yo Solera Vat (40 %) on 12-vuotiaasta ikään kuin seuraava askel ylöspäin. Osa siitä on bourbontynnyreissä ikäännytettyä, osa on ollut sherrytynnyreissä ja osa on ollut 15 vuotta bourbontynnyrissä, minkä jälkeen se siirrettiin uusiin amerikkalaisiin tynnyreihin muutamaksi kuukaudeksi. 15 vuoden jälkeen eri tynnyrien viskit yhdistetään suureen männystä valmistettuun sammioon, nimeltään solera vat, jossa ne sulautuvat yhteen. Solera-sammiota pidetään koko ajan vähintään puolillaan – uutta viskiä lisätään sitä mukaa, kun säiliötä tyhjennetään. Solera-tekniikka on erityisesti sherryn valmistuksessa käytetty menetelmä. Soleran jälkeen Glenfiddich 15 on hengaillut vielä hetken isoissa portugalilaisissa tammitynnyreissä.

Tuoksussa on juuri sitä, mitä osaisi odottaa. Speysiden hedelmäisyyttä, kuten makeaa omenaa ja hyvin kypsynyttä hunajamelonia, tuoretta tammea sekä pientä sherryn mausteisuutta. Hunaja on todella reilusti läsnä. Mieleen tulee itse asiassa jopa Bushmillsin hunajalikööri, joka on muuten yllättävän maukasta, joskin yksinkertaista. Kevyt ruohoisuus saattaa olla osaksi myös syynä, miksi tuo viskilikööri tulee mieleen.

Suutuntuma on ohut ja kevyt – onhan tämä kuitenkin kylmäsuodatettua. Sama hunajaisuus on maussakin esillä, ja tammi on ehkä hieman voimakkaampana kuin tuoksussa. Yleisesti makuskaala on hunajaisen hedelmäinen; Speyside on melko selvää. Sherry tuo tähän hieman, no, sherryisyyttä, heikkoa rusinaa ja kirsikkaa. Aiemmin olen kirjoittanut löytäneeni tästä myös hieman vaniljaa, mutta juuri nyt se ei kyllä maistu käytännössä ollenkaan.

Vesi tekee mausta pikkuisen pyöreämmän tuntuisen ja muuttaa suutuntumaa hyvin hyvin kevyesti täyteläisemmäksi. Tuoksun tammi tulee ehkä hieman enemmän esille, mutta muuten vesitilkka ei paljoa tätä muuta. Vettä ei siis ole tarvetta lisätä.

Lyhyesti: Glenfiddichin 15-vuotias on juuri sitä, mitä se lupaa: Speysideltä tulevaa bourbon- ja sherrytynnyrissä sekä uudessa tammessa ikäännytettyä viskiä. Vaikkei sherry pahemmin tunnukaan, on viski mukavan tasapainoinen ja kivan hedelmäinen. Kylmäsuodatuksesta ja väriaineesta tietysti miinusta, mutta on myös ymmärrettävä, että kyseessä on kuitenkin aivan massatuotettu viski. Alko myy tällä hetkellä 0,2 litran pulloja noin kahdenkympin hintaan. Netistä ison pullon saa alle viidelläkympillä. Mielestäni pullokoosta riippumatta tämä on oikein hyvä ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti