tiistai 5. toukokuuta 2015

Glenfiddich 12

Glenfiddich 12

Kuva: Whisky is Neat
Glenfiddichiä pidetään monesti ensimmäisenä single malttina. Jos ihan tarkkoja ollaan, ei asia ole niin, mutta 1960-luvulle asti käytännössä kaikki viskit olivat sekoiteviskejä. Mallasviskejä sai tuskin mistään, vaikka Glenfiddichiäkin on tislattu jo vuodesta 1887. Taloudellisesti heikkona aikana 60-luvulla Glenfiddich päätti kuitenkin alkaa panostaa erityisesti 12-vuotiaan mallasviskinsä markkinointiin. Siihen kuului muun muassa tunnistettavan vihreän kolmionmuotoisen pullon julkaisu vuonna 1956. Markkinointi onnistui: nykyään Glenfiddich on myydyin mallasviski, ja sen myynti kattaa lähes kaksi viidesosaa kaikesta mallasviskin myynnistä. Heillä on tällä hetkellä noin miljoona litraa viskiä ikääntymässä.

Monet pitävät Glenfiddichin 12-vuotiasta (40 %) hyvänä ”aloittelijaviskinä”, koska sitä on erittäin helposti saatavilla joka puolella maailmaa (180 maassa), eikä se ole liian monimutkainen maultaan. Hintakin on mallasviskien edullisemmasta päästä: noin 50 € monopolissamme.

Tuoksusta löytyy ihan ensimmäisenä reilusti Glenfiddichille tyypillistä tammilankkua. Punaista marjaa, vaniljaa ja hedelmää, kuten vihreää omenaa, on myös. Hieman yllättäen tuoksussa on kevyesti suolakurkkuisuuttakin. Tuoksu on melko hankalasti lähestyttävä, koska siitä ei löydy ihan hirveästi mitään selkeää – tammea lukuun ottamatta. Vesitilkka ja vartti tuovat tuoksuun kuitenkin ihan uudenlaista kukkaista saippuaa, ja tuoksusta tulee mukavan lempeä.

Maku ei ihan vastaa tuoksun antamia odotuksia. Sieltä löytyy lähinnä hunajaa ja tammea. Viski on melko pehmeä ja makea. Maku ei juuri muutu, vaikka vettä lisäisikin. Jälkimaku on lyhyt ja melko mitäänsanomaton – suuhun jää vain sellainen tunne, että ”join viskiä”.

Itse en pitäisi Glenfiddichin 12-vuotiasta hyvänä aloittelijaviskinä. Jos viskinmaistelun aloittaminen kiinnostaa, eikö kannattaisi ostaa jotain viskiä, jossa on makuakin?  Mielestäni aloittelijaviskin tulisi olla helposti lähestyttävä, ja siinä pitäisi olla jokin selvä linja. Glenfiddichistä löytää tammilankun helposti, mutta aloittelija tuskin pääsee sitä pidemmälle.


Lyhyesti: Kun viskille antaa hieman aikaa, muuttuu tuoksu yllättävän mukavaksi, joskaan ei erityisen moniulotteiseksi. Aikaisempaan maistelukertaan verrattuna 12-vuotias oli positiivinen yllätys, vaikka maku olikin todella tylsä. Viisikymppisen voi käyttää järkevämminkin kuin tämän maailman myydyimmän viskin ostamiseen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti