keskiviikko 15. huhtikuuta 2015

The Famous Grouse 16 yo

The Famous Grouse 16 yo

Turun Whisky Barissa järjestettiin 14.4. Famous Grouse –tasting. Halvasta sekoiteviskistään tunnettu Famous Grouse kuulostaa hieman erikoiselta aiheelta kokonaiselle maistelulle. Totta puhuen ei pelkillä perus-Grouseilla olisi pitkälle pötkitty – siksi tavallisen Famous Grousen, Naked Grousen ja Black Grousen lisäksi mukana oli myös harvinaisempaa 16-vuotiasta ja erittäin harvinaista 40-vuotiasta viskiä.

Kuva: The Famous Grouse
Vaikka looginen järjestys olisikin edetä halvimmasta kalleimpaan viskiin – tastingjärjestyksessä – aloitetaan nyt kuitenkin ensimmäisen blogitekstin kunniaksi heti kunnolla. 16-vuotias Famous Grouse (40 %) on kahdeksan eri viskin sekoite, ja sen mallasviskipitoisuus on jonkin verran keskivertoblendiä suurempi. Se on ikäännytetty niin uusissa sherry- kuin bourbon-tynnyreissä. Tämä käy hyvin selväksi, kun viskiä alkaa maistella.

Ensimmäisenä tuoksussa tulee vastaan hedelmäisen puulakkainen bourbonisuus. Kahden sekunnin haistelun perusteella lasissa olisi aivan selvästi bourbonia. Äkkiä tuoksusta alkaa löytyä myös selvää sherryä: rikkiä, hunajaa ja pientä mausteisuutta.

Sama teema jatkuu makuunkin. Sherryn mausteisuus ja rikki ovat päällimmäisenä, ja amerikkalaisen tammen vanilja tulee kivasti vierellä. Sherry-viskille tyypillistä kuivattua hedelmää ei juuri ole. Bourbon-tynnyri ja jyväviskit tekevät 16-vuotiaasta Famous Grousesta hieman makeahkon. Iästään huolimatta juoma on raikasta.


Lyhyesti: The Famous Grouse 16 yo on onnistunut yhdistelmä sherry- ja bourbon-ikäännytettyjä viskejä. Vaikka sherry onkin päällimmäisenä, on viski hyvin tasapainossa. Suomesta kyseistä viskiä ei saa, mutta netissä hinta pyörii jossain vajaan 80 € paikkeilla. Vaikka FG 16 onkin maittavaa, en itse ainakaan maksaisi ihan noin paljoa pullosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti