keskiviikko 15. huhtikuuta 2015

The Famous Grouse 40 yo

The Famous Grouse 40 yo

Yli 30-vuotiaita viskejä voisi sanoa melko harvinaisiksi. Syy on yksinkertainen: vanhan viskin tekeminen on aina riski. Koskaan ei voida tietää, onnistuuko pitkä ikäännyttäminen hyvin. Joskus aika voi tehdä viskistä liian puista tai yksipuolista, koska iän karttuessa tynnyrin vaikutus makuun lisääntyy. Nuoremmasta viskistä tislaamo saa nopeammin rahaa. Vanhaa viskiä ei myöskään saada yhtä paljoa kuin nuorta suhteessa new make spiritin eli raa’an tisleen määrään. Tynnyreistä haihtuu koko ajan sisältöä, ja tynnyri voi olla useamman vuosikymmenen ikäännyttämisen jälkeen jopa alle puolillaan. Tämän niin sanotun enkelten osuuden määrä vaihtelee runsaasti tynnyrivaraston olosuhteiden mukaan; myös tynnyrien välillä haihtumisessa on eroja.

Kuva tastingista
Siksipä 40-vuotiasta Famous Grouseakaan (47 %) ei ole tehty kuin 276 pullollista. Maistamani pullo oli numero 60. Yhden pullon hinta pyörii 2 400–3 000 eurossa, eli kyseessä ei siis missään nimessä ole helposti saatava viski. 40-vuotiaassa ei myöskään ole käytetty jyväviskejä, joten kyseessä on mallassekoitus (vatted malt tai blended malt). Tislaamot ovat salaisuus, mutta niiden määrä on alle kymmenen. Tasting-vetäjän puheiden perusteella ei olisi typerää veikata, että mukana on ainakin Highland Parkia ja Macallania.

Tuoksu on huumaava. Minttua ja piparminttua on todella paljon. Jonkin verran hyvää yrttistä yskänlääkettä (Cocillanaa, jos se on tuttua), tupakanlehtiä ja nahkaa. Lyhyesti sanottuna tuoksu muistuttaa hyvin paljon minttuisen nuuskapurkin tuoksua – hyvässä mielessä. Tämä on sellainen viski, että ihan pelkkään haisteluun saisi kulumaan helposti vaikka tunnin.

Maussa raikas minttuisuus jatkaa voimakkaana. Tupakka ja nahka jäävät ehkä hieman tuoksua vähäisemmiksi, mutta lisäksi löytyy vaniljaa, banaania, mausteisuutta ja merellistä suolaisuutta. Jälkimaku on pitkä ja kääntyy kuivaan päin – kuten jälkimauilla on tanniinien vuoksi tapana kääntyä.


Lyhyesti: Suoraan sanottuna en usko, että yksikään viski voi olla kolmen tonnin arvoinen. 40-vuotias Famous Grouse on todella hyvää ja mielenkiintoista – etenkin nenässä – mutta ennen lottovoittoa en sitä siltikään lähtisi ostamaan. Jos on todella rahoissaan ja ravintolassa tätä tulee vastaan, suosittelen maistamaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti