lauantai 18. huhtikuuta 2015

Bunnahabhain 18 yo

Bunnahabhain 18 yo

Tämä viikko on ollut turkulaisten viskiharrastajien näkökulmasta otollinen, koska tänään oli jo toinen tasting tällä viikolla. Nyt paikkana oli oma lempipaikkani, Kerttulin kievari, ja laseissa oli itselle suhteellisen vierasta viskiä, Bunnahabhainia. Ekstrana tastingin pitäjä, Juho Lokka, tarjosi vielä lasilliset uudempaa Black Bottlea, joka on muuten pari viikkoa sitten tullut Alkon tilausvalikoimaan reilun kolmenkympin hintaan. Black Bottlen perustana on Bunnahabhainin viski.

Bunnahabhainin tislaamo sijaitsee Islayn saaren pohjoisosassa, noin seitsemän kilometrin ajomatkan päässä Caol Ilasta. Sijainnin perusteella voisi odottaa tietysti hyvin savuista viskiä, mutta Bunnahabhain poikkeaa muista Islayn tislaamoista sillä, että sen perustuotteet ovat täysin savuttomia. Myös muun muassa Bruichladdich-nimellä myytävät viskit ovat täysin savuttomia (sama tislaamo valmistaa kuitenkin myös erittäin savuisia viskejä, kuten Octomorea), mutta aivan selvästi suurin osa Islayn viskeistä on kunnon savupommeja.

Maistelun toisena viskinä oli Bunnahabhainin 18-vuotias single malt. Toinen viski saa yleensä parhaan paikan maistelussa, koska sitä ennen on ehtinyt saada suun jo oikeaan ”tunnelmaan” ensimmäisellä viskillä. Ensimmäinen viski on usein myös tastingin kevytaromisin, joten se ei jää maistumaan suuhun liikaa. Tällä kertaa ensimmäisenä oli luonnollisesti Bunnan 12-vuotias. Viimeisten lasien kohdalla taas aikaisempien viskien maut saattavat häiritä jo vähän. Jos sen suurempaa maisteluhetkeä ei ole tarkoituksena pitää, suosittelisinkin juomaan ennen varsinaista viskiä edes pienen lasillisen jotain tuttua ja sopivan kevyttä juomaa (jopa olut voi toimia).  Sen jälkeen varsinaisesta maisteltavasta saa enemmän irti.

Vasemmalta oikealle: 12, 18, 25, Toiteach, Ceòbanach,
vanhempi Black Bottle, uudempi Black Bottle
Bunnahabhain 18 (46,3 %) on ollut täydet kahdeksantoista vuotta pelkissä sherry-tynnyreissä, ja se ei jää epäselväksi: tuoksussa on paljon rypäleistä sherryä – jopa tawny-portviinisyyttä. Pehmeää hedelmäisyyttä ja kukkaisuutta löytyy myös.

Koska Bunnahabhain ei kylmäsuodata viskejään, on suutuntuma täyteläisen öljyinen ja superpehmeä. Siitä suuri plussa. Maussa on runsaasti kuivaa sherryisyyttä ja jonkin verran suolavettä. Maku on pitkä ja raikastuu loppua kohden. Vesitilkka lisää raikasta hedelmää, erityisesti päärynää. Se tekee viskistä myös sameaa kylmäsuodatuksen puuttumisen vuoksi. Tätä sameutta kutsutaan nimellä Scotch mist.


Lyhyesti: Bunnahabhain 18 yo on erittäin sherryinen viski olematta kuitenkaan kuin sherryä. Viiden Bunnahabhainin kokemuksella sanoisin tämän olevan toisiksi parasta Bunnaa – on ihan siinä ja siinä, että se olisi parasta. Satasen pullohinta jättää sen kuitenkin 12-vuotiaan jälkeen. Silti pitäisin 18-vuotiasta ostamisen arvoisena. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti